SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

gotowanie ryby w

  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe. A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Wiem, znajdziesz tysiące wymówek w rodzaju: „nie mam rano apetytu”, „nie mam czasu na przygotowanie posiłków”, „nie umiem gotować” itd. Apetyt rano zależy od wyuczenia organizmu, indywidualnych predyspozycji, długości snu i przede wszystkim od ograniczenia podaży [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28667 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • Dieta dla kierowcy, jak zdrowo jeść w trasie i podroży?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach w dostępie do różnorodnych sprzętów i przyborów kuchennych. Zakładając, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 660 Data: 2023-12-08 09:39:47
  • [...] energii. Podobnie ma się kwestia nadziewanych czekoladek, gdzie jedna potrafi dostarczać nawet do 100 kcal. 35. Nie dodawaj tłuszczu do obróbki termicznej Wykorzystuj gotowanie, pieczenie i grillowanie, jako główne formy obróbki termicznej mięsa, jakie zjadasz. Nie ma konieczności dostarczania kolejnych kalorii z dolewanych tłuszczy do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18495 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • [...] odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. Bakterie i inne niepożądane substancje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3196 Data: 2021-09-06 15:23:03
  • Alergia pokarmowa objawiać się może na wiele sposobów. Możemy zaobserwować wysypkę, świąd, drapanie w gardle, łzawienie oczu, problemy z oddychaniem, dyskomfort w jelitach, a nawet śmiertelną anafilaksję. Pszenica Alergia na pszenicę to nie to samo, co celiakia. Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, cierpisz na reakcję immunologiczną na białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7031 Data: 2018-03-20 15:51:45
  • Kreatyna to zdecydowanie najpopularniejszy suplement wspomagania wysiłku fizycznego. Ponieważ swoją przygodę ze sportem często rozpoczynamy już w bardzo młodym wieku, stąd równie często pojawia się pytanie: od ilu lat można stosować kreatynę? Aby jednak w miarę precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie, należy najpierw przyjrzeć się bliżej samej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1426 Data: 2023-12-13 12:28:56
  • [...] ona odporność na działanie wysokiej temperatury, promieni UV, jak i dostępu tlenu i powietrza. Jednak, aby zachować jej jak najwięcej w produktach żywnościowych, zaleca się gotowanie produktów żywnościowych, które ją zawierają, w niewielkiej ilości wody czy też przy zastosowaniu pary. Rola w organizmie Jako, że niacyna wchodzi w skład koenzymów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7929 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 14 – Jod

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym.  Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 383 Data: 2023-06-23 09:15:37
  • Produkty bogate w białko. Najlepsze źródła białka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] składników odżywczych (witamin i minerałów) będzie miał dany produkt. Powyższe lista pomoże Ci podejmować decyzje podczas zakupów i w chwili, kiedy zabierasz się na gotowanie. Są tu zarówno produkty roślinne, jak i pochodzenia zwierzęcego, dlatego też każdy znajdzie coś dla siebie. A co z odżywką białkową? Tak, to dodatkowe źródło [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4272 Data: 2019-10-09 10:31:06
  • Aktywni rodzice i aktywne dzieci - wspólna dieta 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wczesny okres życia dziecka jest idealnym momentem na kształtowanie jego nawyków żywieniowych. Z pewnością łatwiej jest wychować zdrowe i prawidłowo rozwijające się dziecko, kiedy również rodzice dokonują właściwych wyborów zarówno w sklepie spożywczym, jak i w kuchni. Wspólna dieta i aktywność fizyczna Wspólne dbanie o właściwą higienę stylu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1090 Data: 2021-07-26 16:53:48
  • Gotowanie jako jedyna słuszna metoda obróbki

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] diety. U większości osób, szczególnie rozpoczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki i poprawą nawyków żywieniowych, utrwaliły się pewne poglądy, które określają gotowanie, szczególnie na parze, jako jedyną słuszną i zdrową metodę obróbki termicznej. Duszenie  Sposób obróbki stosowany dość rzadko. Polega na krótkim podsmażeniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4479 Data: 2017-07-19 09:35:52
  • Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8168 Data: 2017-06-26 00:52:28
  • Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3100 Data: 2021-04-10 14:23:31
  • Insektycydy polichlorowe były kiedyś bagatelizowane i uważano, że są niegroźne dla człowieka. Wystarczy obejrzeć jeden z wielu filmów z tamtego okresu. https://www.youtube.com/watch?v=-UiCSvQvVys Na nagraniu widać stosowanie DDT, insektycyd polichlorowy (bischlorofenylowy). Do tej samej grupy należy lindan, o którym zespoły punkowe śpiewały, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1115 Data: 2021-09-30 08:41:18
  • Pyszne gotowe sosy do dań

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] siłownie, znajomych lub rodzinę. Znikamy na kilka lub nawet kilkanaście godzin. Wracamy po południu lub wieczorem, gdzie czeka na nas wir obowiązków, pranie, sprzątanie, gotowanie, nauka, lub zajmowanie się rodziną. Dodatkowo w tym wirze zadań musimy też znaleźć czas na odpoczynek i regenerację.  Życie w codziennej gonitwie Codzienne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 594 Data: 2023-08-20 11:55:18
  • Podobno przeciwieństwa się przyciągają. Powiedzenie to najczęściej dotyczy ludzkich temperamentów, ale czy można także go użyć, mówiąc o związku weganki i osoby spożywającej mięso? Jak połączyć te dwa całkiem odrębne sposoby odżywiania tak, aby żadna ze stron nie ucierpiała? Czy da się w ogóle stworzyć taki związek i w nim wytrwać? Z sondażu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1468 Data: 2022-04-21 13:04:03
  • Amerykanie kojarzą nam się zwykle jako naród z nadwagą i otyłością, biegający od jednej restauracji typu fast food do drugiej. Potwierdzeniem tego są statystyki opublikowane w Reuters, gdzie Stany Zjednoczone uchodzą za najbardziej "otyły" kraj. Mieszka w nim aż 34% osób, które mogą być narażone na problemy zdrowotne z powodu nadmiaru kilogramów. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9322 Data: 2019-12-04 17:37:43
  • Dieta niskotłuszczowa to dobry pomysł? Zasady, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mitów na temat odżywiania jest mnóstwo. Niektóre głoszą, że należy jadać chudy nabiał oraz chude mięso, a także owoce i warzywa, które nie zawierają tłuszczy. Dlatego warto przyjrzeć się diecie niskotłuszczowej. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie? Czy jest zalecana przez dietetyków? Jakie są plusy i minusy takich diet? W poniższym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5820 Data: 2018-01-11 17:06:47
  • Która dieta jest najzdrowsza? Jak się odżywiać dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] orzechów lub nasion na tydzień preferowanie spożycia białego mięsa drobiowego (bez skóry) lub z królika, a ograniczenie czerwonego mięsa i produktów z niego wytwarzanych gotowanie min. 2 razy w tygodniu z użyciem pomidorów, czosnku i cebuli Po stronie restrykcji naukowcy zalecili unikanie: śmietany masła margaryny mięsa kaczki słodzonych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1356 Data: 2022-01-09 08:08:36
  • [...] iż: grillowane owoce morza miały wyższy poziom histaminy niż surowe lub gotowane owoce morza w przypadku mięsa: grillowanie zwiększyło poziom histaminy, podczas gdy gotowanie zmniejszyło jej stężenie w przypadku jaj nie było dużej różnicy w poziomie histaminy niezależnie od przyjętego sposobu przyrządzania pokarmu smażone warzywa miały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5849 Data: 2019-01-15 13:00:56